pentru ca am fost intrebat pe mp-uri despre grip o sa-i fac mai jos un mini
review la Boga 130 asa ca va doresc lectura placuta .
Am, dupa cum am mentionat mai sus , versiunea de 30 de livre . ei zic ca rezista la peste cu greutate maxima dubla fata de ceea ce arata scala cantarului (oricum nu imi pun problema ca fizicul nu-mi permite sa ridic in grip asa o greutate).

pot sa spun ca mie nu imi pare rau dupa bani (cel putin nu pana in prezent ).Ma impac foarte bine cu el desi nu il am de mult am scos ceva pesti mari cu el si n-am avut decat o singura problema la un somn mare la care falcile gripului initial n-au intrat dupa buza somnului (incercam sa-l prind de mijlocul buzei) . problema s-a rezolvat simplu : am prins somnu de buza aproape de coltul gurii. nu intamplator amintesc de chestiunea asta si o sa vedeti mai jos de ce.
in rest , cand l-am luat, eu am cautat ceva robust, fiabil, cu cantar mecanic si cap rotativ si cu articulatie in pirghie inversa la falci pentru ca sa nu se deschida cu peste nici macar din gresala. Pot sa spun ca asta am vrut si asta am primit. A contat mai putin greutatea (si e greut gripul dar inoxul masiv nu are cum sa fie usor) si mai mult capul rotativ care l-a scoaterea somnului cu gripul e o chestiune vitala (daca vrei sa ramai cu mainile intregi)si de asemenea a contat cintarul mecanic, ce functioneaza ca un amortizor de socuri atunci cand pestele se zbate. Mentionez ca eu am si cautat un grip cat mai scurt pentru ca imi confera o dexteritate mai mare la apucarea pestelui de cat un grip lung care e mai greu de manevrat (oricum in general eu foloseam mana iar gripul l-am luat numai ca sa ma pot feri de ancorele de la voblere ) .
in pozele de mai jos se poate observa cum ditanta de la varful falcilor la corpul gripului scade de la 3 cm (in pozitia inchis) la aproximativ 1,5 cm (in pozitia deschis).(acest inconvenient il vei gasi la toate gripurile cu acest tip de articulatie la falci)

cam acelasi lucru face si un grip de 55 de lei pe care i l-am recomandat unui prieten de pe Totalfishing:
http://www.totalfishing.ro/lip-grip-las ... -9669.html
Chestiunea e ca cel din link-ul de mai sus e mult mai usor (aproximativ jumate din greutatea Boga) si sistemul de blocare a falcilor , desi bazat pe articulati simpla, e la fel de eficient. ba mai mult nici nu se mai pierd aia 1,5 cm la deschiderea falcilor. oricum la mine , dupa Boga, era asta ca optiune:
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en ... 10103.html
Cand am facut eu alegerea , gripuri de genul Berkley sau Balzer sau Energoteam nu intrau in calcul din simplu motiv ca la toate am reusit sa le despart falcile apasand la imbinarea lor ( din exterior). in plus majoritatea nu au cap rotativ iar pe mine ma intereseaza mai putin usurinta de a tine pestele la poza (caz in care un grip fara cap rotativ e in avantaj) si mai mult propriile mele incheieturi ale mainilor.
cert e ca fiecare isi va alege gripul functie de necesitati .
ps. cine e curios cum arata un Boga pe dinauntru il poate vedea aici:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater