Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Autor Mesaj

Mesajde SF » 30 Sep 2017, 13:06

Nuke , problema care am vazut-o cu ficatu de peste ii ....procurarea , ii nevoie de proaspat , dealtfel , nu-mi amintesc sa fi vazut congelat , si organele congelate . orice ar fi , nu prea merg .Uni pesti au ficat mare , altii mai putin , codu ii cea mai buna sursa , io utilizez snapper , insa pentru ca prind dinastia .

In principiu se baga ficatu rulat in folie in bain-marie , condimentele le pui in functie de ce simti , odata scos tai rondele (ca sa-ti iasa ii bine sa impungi folia cu o furculita , si eventual daca vezi ca masa ficat plus condimente nu pare destul de inchegata adaugi un albus de ou ) si drept garnitura mazare de ex. , fiarta in zeama de peste :wink:
SF
veteran
 
Mesaje: 3399
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Mesajde SF » 30 Sep 2017, 13:51

deltaic scrie:
nuke scrie:@deltaic-cica daca vrei vreodata sa nu uiti un peste afumat,incearca anghila..


Top 3 pesti afumati (preferinta familiei):
1 - Stavrid mare (din pacate polonez) ;
2 - Zargan ;
3 - Scrumbie .


cel mai bun peste afumat , rechin din Marea Neagra , acum multi ani , inca am gustu ala in cap , un gust metalic insa teribil , aveam degetele unsuroase si nu ma puteam oprii , Delta acum 25 de ani :cry: ,am vorbit cu multa lume si am probat de toate , pe locu 2 , halibut rusesc via Kamchatka , si pe 3 ....somon

Insa , depinde mult puterea de achizitie :wink: , mojama de atun sau false albacore ii speciala odata afumata , produs insa ...greu de cumparat !Pt. mine :D

Vorbind despre produse prohibitive , parmezan original , ce sanse is sa-l cumparam ?

Atata vreme cat productia ii limitata in zona Parma , imprejurimi , ce sanse avem sa ne intalnim cu produsu!
SF
veteran
 
Mesaje: 3399
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Mesajde nuke » 11 Noi 2017, 10:56

Carpatii Meridionali intreaba Bucurestiul...
Au aparut racii prin targ???
Multumim anticipat de orice informatie!
Avatar utilizator
nuke
senior member
 
Mesaje: 425
Images: 1
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Mesajde deltaic » 11 Noi 2017, 14:54

Jawoll ! (sper ca am scris corect...)
deltaic
veteran
 
Mesaje: 1189
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesajde deltaic » 19 Noi 2017, 15:00

nuke scrie:Au aparut racii prin targ???


Carrefour 33 lei/kg (fanarioti). Frumusei .
deltaic
veteran
 
Mesaje: 1189
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesajde deltaic » 01 Dec 2017, 14:06

>>> Sf. Andrei , zi de sarbatoare si dezlegare la peste (pentru cei ce tin post). Apropo > LA MULTI ANI Riga si MuskMd , singurii cu acest nume dintre cei pe care-i cunosc , membrii ai forumului .
Mi-am inceput ziua de sarbatoare cu o cafea turceasca la ibric , foarte tare , facuta dupa toate regulile si cutumele stiute . Servita in cesti mici ,” este musai ca la sorbire , mana care tine ceasca sa aiba degetul mic ridicat…” Un dulce de post , gen fursec , mareste savoarea ritualului . Cand iti incepi ziua in felul asta poti spune ca urmeaza o zi buna .
Printre gatelile cu peste gen salata cu scrumbie afumata , icre si alte mizilicuri , am gatit o reteta veche (zic eu) de peste cu sos de vin rosu .
>> La reteta am folosit un chefal mare , curatat si taiat in rondele groase , vreo 25 de bucati de arbagic taiat in doua , 200 ml de vin rosu sec , o jumatate de lingura de faina , foi de dafin , o legatura de patrunjel verde , tocat , 4 catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului , sare si piper .
Rondelele de peste le-am sarat si lasat la odihnit cam o ora . Intr-o cratita cu ulei am calit , pana cand au devenit sticloase , bucatile de arbagic , oparit inainte . Am adaugat apoi faina si am lasat cratita pe foc mediu , amestecand des , cam 5 minute . Am adaugat apoi vinul , usturoiul , patrunjelul si foile de dafin . Cratita acoperita sta pe foc cam 20 de minute dupa care se adauga bucatile de peste si piper pisat. Am mai tinut totul pe foc mediu/mic , la inabusit (cu capacul pus) , amestecand din cand in cand , cam 20-25 de minute . La final se potriveste de sare si se serveste cald , nu fierbinte .
Preparat de mare efect , se completeaza bine cu un vin bun .
Acu ‘ plec spre munte(unde am inteles ca vremea este nasoala rau) , este zi de post…nu pot decat sa astept urmatoarele dezlegari …

Fiind si azi zi de sarbatoare , nu pot decat sa va urez : La multi ani , romani ! La multi ani, Romania !
deltaic
veteran
 
Mesaje: 1189
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesajde pikeman » 02 Dec 2017, 23:26

hai la multi ani!!!

mi-a plouat in gura la reteta Deltaticului, din pacate vreau sa povestesc un esec la zacusca de ghebe, mi-a trecut intr-un moment de proasta inspiratie prin cap sa "toc" jumatate din ghebe prin masina de tocat, ei bine toata zacusca are un gust metalizat (probabil s-au oxidat cu metalul masinii din 1900 toamna - nu e vina ei) in teorie mai pot spala zacusca la ceva tocane de legume dar e greu, necesita si condimente = multa spalatura :lol1: , inca am dubii daca sa o arunc sau sa o dreg :x
pikeman
veteran
 
Mesaje: 3910
Images: 6
Membru din: 28 Ian 2006, 23:27
Localitate: Brasov

Mesajde nuke » 03 Dec 2017, 13:16

pikeman scrie:toata zacusca are un gust metalizat... inca am dubii daca sa o arunc sau sa o dreg :x

Eu as incerca sa o amestec cu boia afumata iute(o gasesti la Car...in Sb),asta daca va place picant..
Plus ceva fasole boabe mari,alba,fiarta bine daca nu s-a dres din boia...
As incerca intai cu un lot mic ca sa vad daca merita...
La multi ani tuturor romanilor,oriunde ar fi ei!
PS:pacatos cum sunt,nu pot sa il egalez pe deltaic la postit, eu am gatit uger de vaca...
Avatar utilizator
nuke
senior member
 
Mesaje: 425
Images: 1
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Mesajde bogdanpesc » 04 Dec 2017, 17:08

Salut !
Tot ce pot sa spun este ca m-am dilit :)....am avut rabdare si am citit in trei zile 200 de pagini :)
Acum in alta ordine de idei,am venit zilele trecute din mirifica Delta(14 zile de rai) si in ciuda onaratului si slavitului Malin am adus acasa Peste de mai multe neamuri .Peste pe care vreau sa-l onorez imparateste( gastronomic vorbind) ca de aceea am tot citit trei zile pe aici.
M-am decis asa:
Avatul 10 buc 2kg/bucata pleaca la afumat fileuri,,,,apropo nu am gasit nici o reteta smechera de afumat peste
Rosioara cam 10 kg se indreapta vertiginos catre marinata de trei feluri.
Caras cam 10 kg.... 5 kg la marinat cu sos de rosii si restul la congelator pentru sfanta tigaie(prajit in ulei)
Acum am bai mare cu tanti Stiuca.....hai ca trei bucati le opresc pentru umplut de sarbatori ,......Ce fac cu restul de 15 bucati ?intre 1,5 kg si 4 kg/buc
Astept sugestii...sunt numai ochi si urechi .
Sa nu aud comentarii de genul- braconier-...am fost impreuna cu sotia 14 zile si am pescuit cot la cot zi de zi....nu zic cine a prins mai mult :(
bogdanpesc
member
 
Mesaje: 208
Membru din: 23 Iun 2007, 18:06
Localitate: Pitesti-Calarasi

Mesajde nuke » 04 Dec 2017, 17:46

bogdanpesc scrie:Astept sugestii...sunt numai ochi si urechi .Sa nu aud comentarii....


Mai e un pic si ne iei la omor...
Tu ai auzit si te-ai folosit de cuvintele.."va rog,multumesc anticipat..etc,etc"???
Aici e un topic creat de un "frumos nebun" al baltilor si al deliciilor rezultate din mama natura,sustinut de alti oameni care respecta natura si se respecta intre ei .
Nu crashma.
Ia-o ca o povatza,ca asa si este,nu ma injura prea tare!
Avatar utilizator
nuke
senior member
 
Mesaje: 425
Images: 1
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38


AnteriorUrmătorul

Înapoi la Cafenea - orice in afara de pescuit

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori