"CHRISTOS A INVIAT"
Fire textile. Legend? ?i adev?r
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
Re: Fire textile. Legend? ?i adev?r
Musti,pacat ca nu intervii mai des pe forum.Multi experimentati ar avea ceva de invatat de la tine
si adevaratul:
"CHRISTOS A INVIAT"
"CHRISTOS A INVIAT"
De invatat avem cu totii, unii de la altii. Daca voi considera ca (mai) am cate ceva de spus, posibil sa mai intervin punctual. In rest citesc si iau notite sau ma amuz pe tacute, dupa caz...
Acu', de exemplu, ma agatasem in afirmatia ca firul textil nu poate fi masurat corect. Cu micrometrul admit ca nu. Dar cu alte mijloace este perfect posibil. Producatorii de fire textile sunt convins ca-si pot masura firele, macar la nivelul la care ar face-o... Tavi, de exemplu...
De ce ne mint? Asta-i o poveste intreaga, pe care va las s-o dezbateti. Numa' sa nu va luati de cap, ca nu merita...
Acu', de exemplu, ma agatasem in afirmatia ca firul textil nu poate fi masurat corect. Cu micrometrul admit ca nu. Dar cu alte mijloace este perfect posibil. Producatorii de fire textile sunt convins ca-si pot masura firele, macar la nivelul la care ar face-o... Tavi, de exemplu...
De ce ne mint? Asta-i o poveste intreaga, pe care va las s-o dezbateti. Numa' sa nu va luati de cap, ca nu merita...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...
BERKLEY/ WHIPLASH
Capacitate: 110 m
Rezisten?? declarat?: 14,1 kg
Rezisten?? m?surat?: 8,33 kg
Diametru declarat: 0,10 mm
Diametru m?surat: 0,25 – 0,26 mm
Scufundabilitate: scufund?tor
Abrazie: ruptur? sc?mo?at?
Pescuitul Pentru Toti
www.pescuitulpentrutoti.com
...de unde ai datele acestea ?PPT scrie:BERKLEY/ WHIPLASH
Capacitate: ...
...
...cred ca ar trebui sa mentionezi sursa de informare
...pare foarte interesant si chiar dubios faptul cu proportionalitatea aceasta inversa
...rezistenta este mai mica cu aproape 50% , iar grosimea mai mare cu 150 % , fata de cele declarate
...nu stiu cat de corect ar putea fi urmatorul rationament : -in conditiile date mai sus ar insemna ca firul la o rezistenta de 14,1 kg , ar trebui sa aiva grosimea de 0,50 mm ?
...o marja , acolo , mai mica ar putea fi tolerata ...ca si consumul de combustibil decalarat de producator , la automobile
PPT scrie:BERKLEY/ WHIPLASH
cum a fost masurata rezistentza? rezistentza la ce? de obicei se "masoara" rezistentza unui anumit nod, care difera in functie de producator. ce nod a folosit producatorul in cazul asta?
old_radu scrie:...de unde ai datele acestea ?PPT scrie:BERKLEY/ WHIPLASH
Capacitate: ...
...
...cred ca ar trebui sa mentionezi sursa de informare
...pare foarte interesant si chiar dubios faptul cu proportionalitatea aceasta inversa
...rezistenta este mai mica cu aproape 50% , iar grosimea mai mare cu 150 % , fata de cele declarate
![]()
...nu stiu cat de corect ar putea fi urmatorul rationament : -in conditiile date mai sus ar insemna ca firul la o rezistenta de 14,1 kg , ar trebui sa aiva grosimea de 0,50 mm ?
...o marja , acolo , mai mica ar putea fi tolerata ...ca si consumul de combustibil decalarat de producator , la automobile
Ai pipait vreodata porcaria asta de fir ititulata Whiplash ? 0.17 mm pe cutie si sare de 0.40 mm in realitate ..
www.pentrupescuit.ro
@ IlieNeamt
...e drept ca n-am pipait Whiplash-ul , am avut doar Fireline si ala este un fir acceptabil , zic eu
...de cand am "descoperit" PP-ul , nu am mai incercat alte fire , m-am plafonat
...aveam alte pretentii de la Berkley ...
...da-mi voie sa cred ca e putin exagerata chestia cu 0,17 > 0,40
...e drept ca n-am pipait Whiplash-ul , am avut doar Fireline si ala este un fir acceptabil , zic eu
...de cand am "descoperit" PP-ul , nu am mai incercat alte fire , m-am plafonat
...aveam alte pretentii de la Berkley ...
...da-mi voie sa cred ca e putin exagerata chestia cu 0,17 > 0,40
Sa pipai whiplash-ul nu prea este util. La pipait e ok. Dar dupa ce pescuiesti cu el nu mai e ok de loc. Eu l-am schimbat dupa trei ore de pescuit. Dupa ce se ia stratul protector firul devine foarte suplu de trece si carligul nalucii prin el. Intra apa si devine nashpa la pescuit.
Obiectivele test?rii au fost urm?toarele:
- verificarea diametrului anun?at
- verificarea rezisten?ei anun?ate
- capacitatea de scufundare
- uzura la abrazie
1. Verificarea diametrului anun?at
E o sarcin? dificil?, pentru c? multifilamentul nu e niciodat? perfect rotund ?i are tendin?a de a se comprima la m?surarea cu micrometrul. La fiecare fir am efectuat cinci m?sur?ri în locuri diferite ?i am f?cut o medie. Rezultatele nu sunt de luat în mod strict, dar permit o estimare realist?. În unele cazuri, distan?a dintre diametrul anun?at ?i cel real este incredibil?.
2. Verificarea rezisten?ei anun?ate
În acest scop am ata?at o bucat? de 50 cm de fir de un trepied. Am ag??at de fir un recipient pe care l-am înc?rcat progresiv cu nisip, pân? la ruperea firului, dup? care am cânt?rit recipientul.
3. Capacitatea de scufundare
Unul dintre principalele inconveniente ale textilului este tendin?a de plutire. Produc?torii au devenit aten?i la acest defect ?i, în consecin??, se pot g?si ast?zi fire cu densit??i diferite, care se scufund? mai greu sau mai u?or. Mai mult decât diametrul sau rezisten?a, capacitatea de scufundare este unul dintre criteriile de care trebuie ?inut cont cu prioritate la alegerea unui fir. Pentru a aprecia dac? un fir se scufund? mai lent sau mai repede, am t?iat câte o bucat? de 30 cm, la cap?tul c?reia am ag??at o sond? de plumb. Am introdus sonda într-un acvariu ?i am observat comportamentul firului.
4. Uzura la abrazie
Am urm?rit acest aspect efectuând serii de du-te-vino pe hârtie sticlat? foarte fin?. Am putut constata astfel c?, în timp ce anumite fire se sc?mo?eaz? la rupere, altele se rup net, similiar întru câtva cu nylonul.
Au fost testate 17 fire. Rezultatele testului le puteti citi in primul numar al revistei Pescuitul Pentru Toti.
- verificarea diametrului anun?at
- verificarea rezisten?ei anun?ate
- capacitatea de scufundare
- uzura la abrazie
1. Verificarea diametrului anun?at
E o sarcin? dificil?, pentru c? multifilamentul nu e niciodat? perfect rotund ?i are tendin?a de a se comprima la m?surarea cu micrometrul. La fiecare fir am efectuat cinci m?sur?ri în locuri diferite ?i am f?cut o medie. Rezultatele nu sunt de luat în mod strict, dar permit o estimare realist?. În unele cazuri, distan?a dintre diametrul anun?at ?i cel real este incredibil?.
2. Verificarea rezisten?ei anun?ate
În acest scop am ata?at o bucat? de 50 cm de fir de un trepied. Am ag??at de fir un recipient pe care l-am înc?rcat progresiv cu nisip, pân? la ruperea firului, dup? care am cânt?rit recipientul.
3. Capacitatea de scufundare
Unul dintre principalele inconveniente ale textilului este tendin?a de plutire. Produc?torii au devenit aten?i la acest defect ?i, în consecin??, se pot g?si ast?zi fire cu densit??i diferite, care se scufund? mai greu sau mai u?or. Mai mult decât diametrul sau rezisten?a, capacitatea de scufundare este unul dintre criteriile de care trebuie ?inut cont cu prioritate la alegerea unui fir. Pentru a aprecia dac? un fir se scufund? mai lent sau mai repede, am t?iat câte o bucat? de 30 cm, la cap?tul c?reia am ag??at o sond? de plumb. Am introdus sonda într-un acvariu ?i am observat comportamentul firului.
4. Uzura la abrazie
Am urm?rit acest aspect efectuând serii de du-te-vino pe hârtie sticlat? foarte fin?. Am putut constata astfel c?, în timp ce anumite fire se sc?mo?eaz? la rupere, altele se rup net, similiar întru câtva cu nylonul.
Au fost testate 17 fire. Rezultatele testului le puteti citi in primul numar al revistei Pescuitul Pentru Toti.
Pescuitul Pentru Toti
...OK , am inteles rostul acestui topicPPT scrie:...
...restul e "can-can"