Despre hipoide

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, tudor, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 18 Ian 2017, 20:48

tdum scrie:Dl. Spring, va multumesc ca aveti bunavointa sa discutati cu mine despre acest subiect. Va rog sa-mi clarificati. Daca avem doi cilindrii de aceeasi dimensiune, nu putem avea pe suprafata lor: Pe unul ,,infasurate" cinci canale/nervuri spiralate, iar pe celalalt cincisprezece canale drepte, fara a umbla la diametre sau alte cote? Va rog... Rew.
Ba putem avea dar forma si dimensiunea lor difera, cu cat mai multi cu atat mai mici.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 18 Ian 2017, 20:56

tdum scrie:E o situatie in care suntem limitati de spatiu si conditiile impuse de o mulineta mica si nu umblam la cotele pinioanelor fiindca nu ne putem permite din punct de vedere fizic. Imi spuneti ca trebuie sa micsoram pinioniul condus dar nu avem de unde, apoi imi spuneti ca trebuie sa umblam la diametrele pinioanelor si ca altfel nu se poate, dar pinionul condus nu il putem micsora fiindca este deja mic din fabricatie intr-o mulineta mica, iar pinionul mare nu-l putem mari fiindca nu mai incape in carcasa, fiindca din fabricatie carcasa a fost dimensionata dupa acest pinion. Deci:
tdum scrie:Avem o mulineta mica si usoara care s-ar preta sub acest aspect spinningului, dar ea este echipata cu doua angrenaje cu dinti drepti, care genereaza un raport de 2,5:1. Lucru perfect posibil nu doar in imaginatia noastra.
Daca am duce aceasta mulineta la cel mai bun proiectant si constructor de mulinete din lume si i-am solicita sa conceapa, sa execute si sa instaleze alte doua angrenaje cu dinti drepti in mulineta noastra ca raportul de recuperare sa devina 5;1 si mulineta sa fie functionala, credeti ca ar reusi? Oare nu ne-ar spune ca la raportul acesta de recuperare este conditionat de inclinarea danturii celor doua angrenaje, pentru a inlocui numarul mare de dinti de pe angrenajul rotorului cu un numar mai mic de canale?
Practic avem in mulineta despre care vorbim, un pinion condus ca un mic cilindru pe suprafata caruia avem 10 canale drepte executate pe 360 de grade si un pinion conducator cu dinti drepti si cu dimensiunea limitata de carcasa si un raport de 2,5:1. Spuneti ca acest pinion condus, ca un mic cilindru nu poate fi inlocuit cu un alt pinion condus tot ca un mic cilindru, avand aceleasi cote cu primul dar avand pe suprafata sa doar 5 canale/spire ,,infasurate" pe 360 de grade? Pinionul conducator, cu dinti drepti nu poate fi inlocuit cu altul de aceeasi dimensiune si acelasi numar de dinti dar nu drepti ci inclinati? In acest fel, imparteala dintilor de pe pinionul conducator s-ar face la 5 in loc de 10 iar raportul de recuperare ar deveni 5 in locul celui de 2,5. Asa vad datele acestei probleme si cu toata bunavointa nu stiu daca gresesc si asta v-am rugat sa concluzionati. Va rog sa cititi cu atentie.
Multumesc mult. Rew.
Eu tot incerc sa va explic ca in spirala nu intra mai multe nervuri, e acelas numar, doar sunt torsionate. Ca sa fie mai multe trebuiesc micsorate si atunci trebuiesc micsorati si dintii de pe coroana care si ei devin mai multi si raportul e acelas.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 18 Ian 2017, 20:59

semlecangheorghe scrie:Strict practic fara calcule si viteze unghiulare:
Am servisat Stella FB si Stella FE ..la acelasi raport de recuperare au geometria rotilor dintate conducatoare total diferita, inclusiv inclinatia danturii.
La modelele mai vechi dintii sint mai putin inclinati.La modelele urmatoare inclinatia danturii creste.De ce??Pentru ca in primul caz angreneaza in canal coltul dintelui.Durata de viata e mai mica in acest caz. Dintii inclinati mai mult au contact cu canalul pe o portiune mai mare din flancuri si astfel uzura este mai uniforma, nu doar pe coltul dintelui. Sigur, faptul prezinta un pericol: cresterea frecarii, fapt rezolvat prin marirea inclinatiei astfel incat contactul este progresiv ..este pur si simplu o imbunatatire a geometriei danturii in scopul obtinerii unei miscari mai fluide si o durata de viata mai lunga a mulinetei.
Mai jos un scurt clip stella fb vs stella fe..

https://www.youtube.com/watch?v=Xr2RPfpVgzw

Imagine a unei roti dintate dintr-un Van Staal daca bine imi aduc aminte.Se vede foarte clar uzura existenta pe coltul dintelui..inclinatia dintilor este mica..o conceptie de la care shimano si daiwa au evoluat..

Imagine
Cam asa e cu uzura aia. Cred ca astea made in china sunt dimensionate dupa tabele si nu iau in calcul si distanta dintre axele pinioanelor.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 18 Ian 2017, 21:04

Spring scrie:Eu tot incerc sa va explic ca in spirala nu intra mai multe nervuri, e acelas numar, doar sunt torsionate.
Poate ne intelegem totusi... Si eu tot incerc sa va explic ca scopul e ca in spirala sa integram canale/spire mai putine nu mai multe, pentru a mari raportul... Va urmaesc in continuare daca mai sunteti in linie... va rog. Rew.

Avatar utilizator
Spring
veteran
veteran
Mesaje: 835
Membru din: 04 Aug 2011, 23:30

Re: Despre hipoide

Mesaj de Spring » 18 Ian 2017, 21:13

Daca sunt mai putine sunt mai mari automat, nu se pastreaza dimensiunea dintelui.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 18 Ian 2017, 21:46

Pastrand proportiile intre dinti, interdependenta devine clara. Cu adevarat o discutie despre hipoide, angrenaje, dinti, numai buna de purtat iarna. Imi pare foarte bine ca am pus deoparte pornirile temperamentale si am pus pret pe zicala: ,, vorba dulce, mult aduce" si am comunicat mult mai placut.
Va multumesc pentru concluzia din prima pagina in care ati stabilit in ce fel exista o legatura intre inclinatia danturii si raportul de recuperare. Inclinatia danturii si motivele pentru care se utilizeaza hipoidele in mulinetele moderne sunt mult mai complexe decat avantajarea unui raport de recuperare si multe din aceste motive mi s-au relevat treptat, discutand cu dumneavoastra. Acest topic a fost un real castig pentru mine si ma bucur ca l-am dus pana in acest punct, in care va multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns intrebarilor si presupunerilor mele pentru a le infirma sau a le da valoare. Le cer scuze celor fata de care am gresit si le multumesc daca au apreciat efortul meu de comunicare si buna intelegere. Va doresc numai bine tuturor. Rew.

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Despre hipoide

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Ian 2017, 07:19

Ca sa fie mai multe trebuiesc micsorate si atunci trebuiesc micsorati si dintii de pe coroana care si ei devin mai multi si raportul e acelas.
Ai inteles perfect tabloul de ansamblu.Nu se poate sa fie roti cu module diferite.Daca se modifica modulul la unul dintre elemente atunci trebuie sa se modifice si la celalalt , in caz contrar elementele(rotile) nu mai angreneaza.

Asta inseamna ca pe aceleasi diametre putem avea dinti mai putini si mai mari sau dinti mai multi si mai mici.In oricare caz raportul de recuperarea ramane acelasi , deaorece raportul dintre dinti ramane neschimbat chiar daca numarul creste sau scade (luati separat).

Daca se doreste modificarea raportului de recuperarea, atunci ce trebuie modificat??Nu inclinatia, nu forma, ci diamterul uneia dintre roti caz care va duce si la modificarea nr-ului de dinti si acesta va modifica raportul de recuperare.E simplu, ca si la bicicletele cu mai multe viteze, atat ca acolo rotile nu angreneaza direct ci cu ajutorul unui lant.

Imi aduc ca atunci cand mi-am gresat mulinetele am masurat cu sublerul rotile conducatoare si intre 4.6 si 4.8 la 1 era o diferenta pe diamteru de 1mm.Aceasta diferenta nu este vizibila cu ochiul liber. La fel de bine putea sa fie diferit diamterul pinionului..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 19 Ian 2017, 08:22

Da, domnule Semlecan, asa este, legile fizicii sunt imuabile si nu pot fi augmentate. Asa cum a spus domnul Spring ,, difera inclinatia in functie de raport, dar nu determina raportul" daca am citat bine din memorie. Aceasta conexiune relativa m-a facut sa merg prea departe cu presupunerea ca raportul de recuperare ar depinde de inclinatia danturii, ca o consecinta a unei solutii tehnice, asa cum am expus-o in cele 8 puncte. M-am hazardat cu aceasta afirmatie si va rog public sa acceptati scuzele mele. Am reactionat in mod reflex si nepotrivit la abordarea dumneavoastra. Va multumesc.
Cu respect. Rew.

Avatar utilizator
tdum
veteran
veteran
Mesaje: 1288
Membru din: 30 Ian 2016, 22:34
Localitate: Reşiţa

Re: Despre hipoide

Mesaj de tdum » 19 Ian 2017, 08:45

Totusi... o intrebare la acea situatie ipotetica a ramas fara raspuns: Oare ce ar spune cel mai mare producator de mulinete..... in situatia respectiva. Va raspund eu tot ipotetic:

L-am luat pe domnul Spring si mica mulineta si ne-am dus la renumitul producator de mulinete. Ajungem. Era acasa. Ne prezentam, domnul Spring, domnul tdum, ii aratam mica mulineta, ii spunem ca tinem la ea si o folosim cu schimbul, dar e cam puturoasa si am vrea sa ne-o faca mai rapida. Se uita la ea, se scarpina... Domnul Spring ii sugereaza: - sa modificam pinioanele...
- Nu! N-avem cum! Vine raspunsul transant. Cel mic e deja prea mic, cel mare e deja prea mare. Nu se poate.
Atunci incerc si eu...
- Canale inclinate, mai putine, bla bla.
- Nu! Vine iarasi raspunsul transant. Canale mai putine inseamna ca cresc dintii pe pinion de n-ai vazut asa ceva. Nu rezolvi nimic! Si continua:
Dragii mei, in situatia aceasta, eu ca mare producator de mulinete ce sunt va spun la amndoi: Nu se poate! si ca sa nu fiti necajiti, va dau la fiecare cate o mulineta facuta de noi, ca sa nu va mai bateti capul... Uauuuu... I-am lasat mica noastra mulineta ca material de studiu, oricum era deja uzata la cat am frecat-o in ultimele 24 de ore si n-am stiut cum sa gasim mai repede usa. Eram deja la vale pe poteca cand a aparut in poarta, ne-a facut cu mana si a strigat ceva... arigatooooo parca. Sper ca era de bine.

Cam asta a fost. Tot ipotetic si domnul Spring poate sa confirme.
Sa auzim de bine. Rew

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Re: Despre hipoide

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Ian 2017, 08:54

tdum scrie:Da, domnule Semlecan, asa este, legile fizicii sunt imuabile si nu pot fi augmentate. Asa cum a spus domnul Spring ,, difera inclinatia in functie de raport, dar nu determina raportul" daca am citat bine din memorie. Aceasta conexiune relativa m-a facut sa merg prea departe cu presupunerea ca raportul de recuperare ar depinde de inclinatia danturii, ca o consecinta a unei solutii tehnice, asa cum am expus-o in cele 8 puncte. M-am hazardat cu aceasta afirmatie si va rog public sa acceptati scuzele mele. Am reactionat in mod reflex si nepotrivit la abordarea dumneavoastra. Va multumesc.
Cu respect. Rew.

Nu este necesar sa ne scuzam, eu unul nu sint suparat pentru ca am intuit ca sinteti un om serios chiar daca va inselati putin cu privire la chestiunea respectiva.Aveti tot respectul meu.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns