Va prezint retetele mele preferate in privinta saramurii:
Reteta 1.
SARAMURA DE CLEAN FRIPT PE UN PAT DE SARE CU O TABLA TABLA INCINSA BINE
Eu folosesc cleanul,insa pot fi folositi si alte specii.
Dupa parerea mea cele mai bune specii sunt salaul,mreana,bibanul si stiuca,dar fiecare are o anumita specie favorita .
Se aleg 4-5 pesti trecuti de 200 grame,daca vrem sa fie ceva bun,se spala,curata solzii,eviscereaza,iar cei mai mari de 20 cm se cresteaza de cateva ori,usor pe lateral,pentru a facilita frigerea,si a scapa de oasele mici in Y ale pestelui.
Se dau pestii cu sare,si se incinge tabla unde vor fi gatiti.
Dupa incingerea tablei,se pune un pat de sare cam la o jumatate de cm grosime,preferabil cat mai grunjoasa,apoi cateva lingurite de ulei peste sare,insa nu exagerati! Doar sa formeze o mica pelicula deasupra sarii.
Acum se pun peste sare pestii,iar peste peste punem iar putin ulei.Uleiul trebuie folosit in cantitati mici.
Trebuie neapara sa avem la indemana vreo 2 rosii mari,si un ardei gras rosu,pe care le coacem pe tabla alaturi de peste.
Asa,acum trecem usor,usor la zeama :
Se prepara intr-un recipient cam 500 ml apa,in ea punem:
-1 lingura ulei;
-3 linguri otet;
-Sare,2 linguri;
-Catei de usturoi pisati bine,cu cat mai multi,cu atat mai bine ,dupa gust;
-Tocam la cutit o rosie proaspata pe care o punem in apa;
-Punem cam 3 linguri de bulion;
-Cimbru,boia,piper macinat,le punem in cantitati dupa cum dorim;
-Apoi luam de pe tabla rosiile fripte alaturi de peste si le curatam de piele,apoi le dam prin razatoare,vom obtine un fel de sos de rosii,apoi il punem in apa;
-Luam si ardeiul gras fript cu rosiile pe tabla,incercam sa il curatam de piele si pe el,apoi il tocam la cutit preferabil felii mari;
-Mai punem in zeama ardei iute verde,pentru a contrasta cu cel rosu fript,proaspat,tocat la cutit,preferabil marunt.
Dam in clocot.
Acum luam pestii fripti pe tabla,eu nu ii curat de sare,daca mai ramane pe ei,deoarece rosiile si bulionul din zeama vor sorbe multa sare,fiind dulci.
Asezam pestii intr-un recipient metalic,gen tava.Punem peste peste zeama clocotita,apoi bagam totul la cuptor 10 minute,pentru ca gustul zeamei sa se contopeasca optim cu al pestelui.
Dupa ce trec cele 10 minute,scoatem de la cuptor,punem o foita de ceva verde deasupra,sa dea bine ,si asteptam sa se mai raceasca.
Se serveste cu mamaliguta calda,neaparat ,si un pahar de vin alb.
Reteta 2
SARAMURA DE CLEAN PRAJIT IN ULEI
Se prepara pestele de aceasta data insa la tigaie,prajit bine.
Zeama se prepara ca si mai sus.
Se pune pestele si zeama impreuna dupa ce ambele au fost pregatite,apoi nu se baga la cuptor,ci se pun pe aragaz impreuna,sa mai "sforaie" putin .
Se serveste cu vin rosu,si mamaliguta calduta.
POFTA BUNA!
Acestea sunt retetele folosite de mine,mie mi se par imbatabile.
Incercati-le si voi.
CEA MAI BUNA SARAMURA-2 retete
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
- Masterclen Adi
- senior
- Mesaje: 303
- Membru din: 09 Sep 2014, 13:51
- Localitate: Egiptu' Antic
- Masterclen Adi
- senior
- Mesaje: 303
- Membru din: 09 Sep 2014, 13:51
- Localitate: Egiptu' Antic